Besplatna dostava za narudžbe iznad 50 €

Radno vrijeme shopa u Maksimirskoj 118 - Pon-Pet / 10-18h - Sub / 10-13h

Narudžbe 095/8430-302 Podrška
Narudžbe 095/8430-302

Mala škola E-revolucije

Dobrodošli u malu školu E-revolucije i pronađite odgovore na česta pitanja u vezi korištenja e-cigareta!

OPĆENITO

Što je e-cigareta?
E-cigareta/elektronička cigareta/ parilica je uređaj koji omogućava korisnicima prestanak pušenja i prelazak na zdraviji, financijski isplativiji i ugodniji način života. Prema Britanskom Centru za istraživanje raka korištenje e-cigareta smatra se 95% manje štetnim od korištenja klasičnih cigareta koje u sebi sadrže katran, ugljikov monoksid i dioksid i mnoge druge otrovne i kancerogene spojeve.
E-cigareta sastoji se od baterije i atomizera/tanka unutar kojega se nalazi grijač. Zagrijavanjem, grijač/filter pretvara tekućinu u paru koja prilikom udisanja daje osjećaj pušenja pravih cigareta. 

Što mi je sve potrebno za prelazak na e-cigarete?
Za početak potrebni su vam e-cigareta, tekućina i rezervni grijači (ako ostanete bez grijača osjećat ćete se kao da ste ostali bez ijedne cigarete).

Koliko je isplativo koristiti e-cigarete?

Trošak korištenja e-cigareta varira ovisno o tipu uređaja i navikama korisnika. Cijena većine starter kitova kreće se od 200 do 300 kuna, te je početno ulaganje zapravo najveće, a nakon toga su troškovi znatno niži jer potrošni elementi poput grijača i e-tekućina imaju nisku cijenu.


Koju e-cigaretu odabrati za početnike?

Za svakog početnika preporučamo korištenje MTL (mouth-to-lung) uređaja koji najbolje simuliraju osjećaj korištenja prave cigarete. Jačinu baterije birate sami, ako ste strastveni pušač i pušite preko kutije cigareta dnevno preporučamo vam uređaje s jačom baterijom.


Što je MTL, a što DL način parenja?

MTL (Mouth-To-Lung) je način parenja najsličniji korištenju prave cigarete kada paru udišete prvo u usta pa u pluća. MTL uređaji idealni su za svakoga tko želi prestati s pušenjem.

DL (Direct Lung) je način parenja kada paru udišete direktno u pluća, slično je korištenju shishe ili joint-a. DL uređaji rade na mnogo većoj snazi od MTL uređaja, troše više tekućine, jače se zagrijavaju i daju masivne oblake pare.


Kako pripremiti e-cigaretu za korištenje?

Većina e-cigareta dolazi s napunjenim baterijama te ih možete odmah koristiti.

Prije korištenja pročitajte upute za korištenje koje dobijete u pakiranju, spojite sve dijelove e-cigarete, natopite grijač tekućinom (vidi pitanje kako pripremiti grijač za korištenje) te pričekajte 5-10 minuta prije korištenja. 

Upalite e-cigaretu te držite gumbić za paljenje cijelo vrijeme dok uvlačite.


E-TEKUĆINE


Što je e-tekućina?

E-tekućina Vam je potrebna kako bi zadovoljili potrebu za nikotinom. Sastoji se od propilen-glikola (PG), biljnog glicerina (VG), arome i po želji-nikotina. 

E-tekućine dostupne su s raznim jačinama nikotina i mnogobrojnim aromama (klasične duhanske arome, voćne arome i desertne) te svaki korisnik može odabrati onu koja mu najviše odgovara.


Koju količinu nikotina odabrati?
Količinu nikotina u tekućini odabirete sukladno uređaju koji koristite te količini i vrsti cigarete koju ste konzumirali. MTL uređaji podnose veće količine nikotina, dok za DL uređaje preporučamo maksimalno 6mg nikotina (ako ste strastveni pušači).

Koliko traje 10ml tekućine?
Potrošnja tekućine (kao i količine pravih cigareta) je individualna. Neki ljudi će trošiti više, a neki manje tekućine. DL uređaji rade na većoj snazi i troše više tekućine od MTL uređaja.
Prosječnom korisniku će 10ml tekućine trajati 4-6 dana.

Što znači omjer VG/PG?
VG/PG označava omjer biljnog glicerina i propilen-glikola u tekućini koji određuje gustoću tekućine, udar na grlo i količinu pare.
Tekućine s manjim udjelom VG-a su rijeđe, jače arome te pružaju oštriji udar na grlo i manju količinu pare. 
Tekućine s većim udjelom VG-a su gušće, manje grebu grlo i stvaraju veću količinu pare, ali zbog veće gustoće tekućine neki grijači će se sporije i teže natapati te može doći do zagorenog okusa i uništavanja grijača.
Idealan omjer VG/PG za sve uređaje je oko 50/50. Za MTL uređaje preporučaju se tekućine s manjim udjelom VG-a, a za DL uređaje tekućine s većim udjelom VG-a.

GRIJAČI

Kako pripremiti grijač za korištenje?
Prilikom prvog korištenja e-cigarete ili prilikom zamjene grijača morate ga pravilno pripremiti za upotrebu kako bi izbjegli zagoren okus.
1. 3-4 kapi tekućine stavite u sredinu grijača kako bi se pamuk natopio tekućinom
2. Napunite atomizer tekućinom, uronite grijač i pričekajte 10 minuta prije prvog korištenja.

Koliko često trebam mijenjati grijač?
Prosječan korisnik mijenja grijač svakih 10-15 dana. 
Neki grijači mogu trajati duže, neki kraće ovisno koliko koristite e-cigaretu i koju tekućinu koristite.
Ukoliko koristite guste tekućine ili tekućine koje u sebi sadrže šećer (arome s čokoladom) grijači vam mogu trajati kraće.

Kako prepoznati da treba zamijeniti grijač?
Kada je grijač dotrajao možete dobiti manju količinu pare, teže ćete uvlačiti paru, nećete osjećati aromu više te možete osjetiti zagoren okus.

POTEŠKOĆE S E-CIGARETOM

Zašto e-cigareta ne radi?
  • Provjerite je li e-cigareta upaljena. Većina uređaja se pali s 5 brzih uzastopnih klikova. Ako se ne upali, spojite ju na punjač i provjerite puni li se.
  • Na uređajima s podesivim postavkama, provjerite jesu li optimalno postavljene za grijač koji koristite; povećajte snagu i pokušajte ponovno.
  • Ako Vam je grijač star dulje od 2 tjedna zamijenite ga novim
Zašto čujem grgljanje?
  • E-cigareta nije kao prava cigareta te paru morate uvlačiti duže i polaganije. Ukoliko uvlačite brzo, naglo i prejako može doći do nakupljanja tekućine u grijaču te čujete grgljanje. Očistite grijač papirnatom maramicom, odstranite višak tekućine iz grijača, spojite sve dijelove i pokušajte uvlačiti sporije i laganije.
  • Ukoliko imate mogućnost podešavanja postavki na e-cigareti, podesite snagu na veću vrijednost kako bi tekućina brže isparavala.
  • Ako Vam je grijač star dulje od 2 tjedna zamijenite ga novim.
Zašto tekućina curi iz tanka?
  • Ukoliko koristite uređaj koji radi na velikoj snazi i koji morate uvlačiti direktno u pluća, a vi ga uvlačite kao cigaretu, može doći do nakupljanja tekućine i curenja. Nabavite MTL uređaj koji je sličniji cigareti i koji radi na manjoj snazi.
  • Provjerite jeste li dobro zategnuli grijač
  • Provjerite jesu li svi dijelovi ispravno spojeni
  • Ako je grijač star dulje od 2 tjedna zamijenite ga novim.